Altes Stadthaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Altes Stadthaus
Het door Ludwig Hoffmann ontworpen Altes Stadthaus
Locatie
Locatie Molkenmarkt, Vlag van de Duitse deelstaat Berlijn Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 25′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Stadhuis van Berlijn
Huidig gebruik Berlijns ministerie van Interne Zaken
Start bouw 1902
Bouw gereed 1911
Opening 29 oktober 1911
Restauratie 1950 tot 1955
1994 tot 2001
Dimensies
Hoogte tot top 80 m
Vloeroppervlak 9.990 m²
Verdiepingen 4
Bouwinfo
Architect Ludwig Hoffmann
Bouwkosten 7 miljoen Goldmark
Detailkaart
Altes Stadthaus (Berlijn)
Altes Stadthaus
Locatie van het Altes Stadthaus in Berlijn ten opzichte van het Rotes Rathaus en het Neues Stadthaus.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Berlijn

Het Altes Stadthaus (Nederlands: Oude Stadhuis) is een overheidsgebouw in Berlijn. Het gebouw staat aan de Molkenmarkt in Berlin-Mitte en heette verwarrend genoeg oorspronkelijk Neues Stadthaus.

Het gebouw werd ontworpen door de stadsarchitect van Berlijn, Ludwig Hoffmann, en verrees tussen 1902 en 1911 voor de kosten van zeven miljoen Goldmark. Op 29 oktober 1911 werd het gebouw door burgemeester Martin Kirschner in gebruik genomen, als tweede stadhuis naast het te klein geworden Rotes Rathaus, vanwaar de naam nieuw stadhuis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw als gevolg van bombardementen beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw te liggen in de Sovjet-bezettingszone (SBZ) en vanaf 1949 in de Duitse Democratische Republiek. Van 1950 tot 1955 liet de regering van de DDR het gebouw restaureren. Tot 1955 was het bestuur van Oost-Berlijn er gevestigd, daarna werd het de zetel van de Ministerraad van de DDR. Het stadsbestuur nam zijn intrek in het inmiddels herbouwde Rotes Rathaus en in een gebouw aan de overzijde van de Parochialstraße, dat de benaming Neues Stadthaus overnam. Het niet meer als stadhuis dienende gebouw aan de Molkenmarkt staat sindsdien als Altes Stadthaus bekend.

Na de Duitse hereniging in 1990 werd het gebouw gebruikt door de Bondskanselarij en het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken. Van 1994 tot 2001 werd het Altes Stadthaus grondig gerestaureerd. Op 18 juni 2001 was de restauratie voltooid. Sinds 1997 is het Berlijns ministerie van Interne Zaken in het gebouw gevestigd.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Altes Stadthaus op Wikimedia Commons.